Okul Psikoloğu

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK

3 Adım Koleji için, akademik başarının yanı sıra bedensel, ruhsal  ve sosyal gelişimini başarılı bir şekilde tamamlamış bireylerin yetişmesine katkı sağlamak oldukça önemlidir. Bu doğrultuda, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi olarak öğrencilerin duygusal ve sosyal olgunluk kazanmaları, değişen dünyaya ayak uydurmaları, beceri ve yeteneklerini geliştirip dönüştürerek büyümeleri  bizler için oldukça önemlidir.  Rehberlik ve psikolojik danışmanlık süreci içerisinde, öğrencilerimizin gizliliklerine önem vererek, karşılıklı güven ilişkisi içerisinde, onlara saygı göstererek ve koşulsuz kabul ederek potansiyellerini fark edebilmelerine ve çeşitli konularda  karar verebilmelerine yardımcı olunur. Bireysel görüşmeler ile, veli görüşmeleri ile, sınıf içi rehberlik uygulamaları ile, öğrencilere yönelik grup çalışmaları ile ve velilere yönelik grup çalışmaları ile süreç devam ettirilir.

ÖĞRENCİYE YÖNELİK BİREYSEL PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÇALIŞMALARI

Öğrencinin yaş seviyesine göre gerçekleştirilen bireysel görüşmelerde, öğrencinin duygusal ve sosyal alanlarda desteklenmesi sağlanır. Sadece sorun yaşandığında değil, öğrencinin güçlü olduğu alanlarda da desteklenerek,  geliştiren, dönüştüren ve kendi kararlarını kendileri alabilen bireyler olmalarına yönelik çalışmalar yapılır. Öğrencileri daha yakından tanımak, güçlü yönlerinin ve desteklenmesi gereken alanların belirlenmesi  amacıyla çeşitli test ve envanterler uygulanır.

Bireysel görüşmeler; Öğrencilerin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi’ne başvurmaları yoluyla,  öğretmenlerin/velilerin ilettiği bilgilerin değerlendirilmesi yoluyla, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi tarafından uygulanan envanter ve testlerin sonuçlarının değerlendirilmesi yoluyla başlatılır.

Okula uyum ve adaptasyon sürecinde öğrencilerle bireysel görüşmeler yapılarak, öğrencilere destek verilir. İlgili durumlarda  veliler de bilgilendirilip sürece dahil edilir.

VELİYE YÖNELİK PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÇALIŞMALARI

Veli ile yapılan görüşmeler, velilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi’nin ihtiyaç duyduğu durumlarda ve danışman öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu durumlarda yüz yüze şekilde gerçekleştirilir. Öğretmen, öğrenci ve veli üçgenine önem veren 3 Adım Koleji, öğrencinin içerisinde olduğu her durumda, velilerin de desteğine önem gösterir. Öğrencilere uygulanan test ve envanterlerin geri dönüşleri velilere yapılarak, öğrencinin her adımında veliyi de sürece dahil eder.

Ailelerin çocuklarını daha iyi tanıyabilmeleri, gelişim dönemleri hakkında daha detaylı bilgi edinebilmeleri  ve deneyimlerini paylaşabilmeleri amacıyla ihtiyaçlar doğrultusunda düzenli olarak seminerler düzenlenir(sınav kaygısıyla başa çıkma yöntemleri, verimli ders çalışma teknikleri, LGS tanıtım semineri, ergenlik ve etkili iletişim, zamanı etkin kullanma, başarılı aile-başarılı çocuk) ve aylık veli bültenleri hazırlanır.

SINIF İÇİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK  UYGULAMALARI

Hedeflenen sosyal becerilerin  ve davranışların kazanımının sağlanması amacı ile sınıf içerisinde düzenli olarak psikolojik danışmanlık etkinlikleri gerçekleştirilir.